FBI waarschuwt voor verborgen wapens

De Amerikaanse federale recherche FBI waarschuwt vliegvelden voor broekriemen, halskettingen en wandelstokken met een verborgen mes erin, sleutelhangers met pepperspray en andere schijnbaar alledaagse voorwerpen waarmee een terrorist een vliegtuig zou kunnen kapen.

AP Ned

Het persbureau AP beschikt over de catalogus van dergelijke voorwerpen die de FBI heeft samengesteld en naar vliegvelden gestuurd. Veel van de voorwerpen kosten nog geen twintig euro, zijn gewoon in de winkel te koop en zien er op de monitoren van de beveiliging onschuldig uit. De catalogus bevat behalve een omschrijving en gewone foto's ook een röntgenfoto.

Messen blijken in de meest uiteenlopende voorwerpen verstopt te kunnen zitten: haarborstels, kammen, make-updoosjes, crucifixen, sleutels, pennen, paraplu's en nep-creditcards. Sommige messen zijn een paar centimeter lang, andere zijn ware zwaarden. Een van de exotischer voorwerpen in de catalogus is een pak speelkaarten, gemaakt van metaal en met scherpe randen: ze zijn bedoeld om mee te gooien, mogelijk met dodelijk gevolg.

De FBI heeft de voorwerpen gekocht via postorderbedrijven, op beurzen voor messenverzamelaars en gewoon in de winkel. Ze zijn niet op luchthavens in beslag genomen. Aanleiding voor de catalogus zijn inlichtingen waarover de Verenigde Staten zeggen te beschikken en waaruit blijkt dat Al-Qaida plannen heeft voor een nieuwe aanslag met vliegtuigen. De kapers van 11 september 2001 gebruikten doodgewone hobbymessen als wapen.

Dinsdag liet het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid weten dat vliegtuigpassagiers de komende tijd moeten rekenen op strengere controle van camera's en mobiele telefoons. De VS hebben naar eigen zeggen aanwijzingen dat Al-Qaida heeft geëxperimenteerd met het verstoppen van explosieven en vuurwapens in dergelijke apparatuur.

De

New York Times

meldde woensdag dat de VS sinds enkele weken onderzoekers naar luchthavens in Europa en Azië sturen om te bekijken of er voldoende maatregelen zijn tegen terroristen die met kleine hittezoekende raketten een vliegtuig uit de lucht willen schieten. Vorig najaar vuurden terroristen in Kenia twee van zulke raketten af op een Israëlisch chartervliegtuig. Die misten op een haar na doel. De Amerikaanse inspecties zijn voltooid in Athene, Istanbul en Manilla en bijna voltooid in Bagdad en Basra. Welke luchthavens nog meer worden aangedaan willen de VS pas kwijt zodra de inspecties zijn afgerond. Het gaat om vliegvelden met vluchten naar de VS.

Volledige catalogus: