Storm en darmontsteking ontsieren juniores WK roeien

Wat een laatste test moet worden voor de geloofwaardigheid van de Olympische Watersportbaan, die volgend jaar tijdens de Olympische Spelen van 2004 door roeiers en kajakkers zal worden gebruikt, dreigt een complete tegenvaller te worden.

Belga

Nog voor het eerste startsein werd gegeven moest de Duitse ploeg, de enige federatie die in alle nummers een boot in lijn bracht, zich wegens een voedselvergiftiging en darmstoornissen terugtrekken. Daarnaast waren er dan nog de tegenvallende weersomstandigheden. Zo konden de WK-deelnemers al sinds vorige zondag het water niet op wegens te felle wind en te hoog opspattende golven. Het organisatiebestuur besloot de races dan maar vanaf 6u30 in de vroege ochtend op te starten, maar ook die ingreep stond geenszins garant voor een fair verloop van de voorwedstrijden.

De vrees van vele kenners bleek terecht: tijdens de races kapseisden vijf boten, waaronder twee gestuurde achtriemen. De Amerikanen duwden de laatste 200m hun boot al zwemmend over de streep en finishten meer dan acht minuten na de Fransen, die deze woelige voorwedstrijd in 5:56 wonnen. In de tweede voorwedstrijd ondergingen de Britse medaillekanshebbers hetzelfde lot. Ze slaagden er niet in hun boot over de meet te krijgen en dat zou dus volgens de reglementen de uitsluiting voor de rest van dit WK betekenen. Vele uren later was de scheidsrechterlijke commissie er nog steeds niet uit. Het blijft dus uitkijken naar de herkansingsraces en vooral naar de antwoorden op de vragen wie en hoe ze die zullen afwerken.

De Belgen werkten zich met wisselend succes door deze eerste wedstrijddag. De Brusselse vier zonder stuurman liet met een vierde plaats maar wel met een zesde tijd op zestien deelnemers het beste resultaat noteren. De Gentse twee zonder stuurman Van Poecke-Cardoso Da Silva finishten ook vierde maar dan wel met een elfde tijd op achttien vertrekkers. Skiffeur Pierre Bortnowski leek wel de meeste last te hebben van het woelig wateroppervlak. Het boeggbeeld van de nationale juniores WK-ploeg strandde ook wel op een vierde plaats, maar bleef met een 17de tijd op tweeëntwintig deelnemers wel ver onder de verwachtingen. Daar enkel de winnaars van de voorwedstrijden zich rechtstreeks voor de halve finale konden plaatsen moeten de drie Belgische boten donderdag proberen dat ticket uit de herkansingsraces te slepen.