Slachtoffers uit oververhitte trein dienen vandaag nog klacht in

De 24 jongeren die dinsdagavond onwel werden in de snikhete trein van Blankenberge naar Neerpelt, zullen woensdag nog een klacht indienen tegen de NMBS. Dat meldt Gino Renders, de verantwoordelijke van jeugdvereniging Imago van het Don Bosco College in Hechtel-Eksel, waartoe de jongeren behoorden.

Belga

"Het is niet mooi wat er met onze jongeren gebeurd is. Daarom dienen we vandaag nog klacht in bij de politie", vertelt Renders. "Wellicht dienen we collectief een klacht in, maar hoe precies moeten we nog onderzoeken". Enkele jongeren zijn ook wat bagage verloren in de paniek die volgde toen sommigen onwel waren geworden. Zo zou er ook een duur digitaal fototoestel zoek zijn geraakt.

De jongeren hadden volgens Renders enkele malen gevraagd of de ramen niet konden geopend worden. "Dat is niet mogelijk, enkel met een speciale sleutel blijkbaar. Hoe dan ook, de ramen werden niet geopend, met de gekende gevolgen", begint Renders zijn relaas.

Door de hitte werden enkele jongeren onwel, want ze raakten oververhit en uitgedroogd, waardoor er paniek ontstond. "Er was ook geen doorgang naar een andere treinwagon. We wisten ook niet of het ergens anders koeler was. Dat heeft men ons niet verteld".

Dat laatste wordt tegengesproken door woordvoerder Jochem Goovaerts van de NMBS. "De precieze omstandigheden moeten we nog onderzoeken, maar we gaan ervan uit dat wat gebeurd is, niet enkel te wijten is aan het uitvallen van de airco", aldus Goovaerts. "De groep wou bij elkaar blijven. Ze zaten in een vrij volle wagon, en de conducteur heeft hen aangeboden om in een andere wagon te gaan zitten, waar er meer plaats was. Maar dat wilden ze niet. Ze wilden per se bij elkaar blijven".

Over de oorzaak van het uitvallen van de airco weet Goovaerts nog niets meer. Dat wordt eerstdaags onderzocht. "De airco is slechts 20 minuten uitgevallen, en eenmaal de conducteur hem weer aan de praat had gekregen, werkte hij weer normaal. We denken dus eerder aan een combinatie van factoren. Overigens zijn enkel de 24 jongeren onwel geworden. De andere reizigers in de trein zijn niet misselijk geworden". Alle jongeren zouden ondertussen wel al het ziekenhuis hebben verlaten.