Mysterieuze graancirkel in Gingelom weggemaaid

De graancirkel die eind juni in een tarweveld tussen Mielen-boven-Aalst en Jeuk bij Gingelom (Limburg) werd aangetroffen en de voorbije maand een massa kijklustigen lokte, is niet meer. Drie grote maaidorsers maakten de cirkel dinsdag met de grond gelijk. Dat gebeurde op vraag van eigenaar Remi Jenné (64) uit Gingelom.

Belga

Wie of wat de cirkel aanbracht, is nog steeds niet duidelijk. In Gingelom zullen ze de cirkel alvast niet gauw vergeten. Die was inmiddels uitgegroeid tot een ware topattractie.

Een garagehouder uit Mielen-boven-Aalst ontdekte de cirkel eind juni toen hij met zijn wagen voorbij het tarweveld reed. De cirkel had een diameter van 60 meter en bestond uit straallijnen die haast perfect werden aangebracht en twee cirkels bevatte. Volgens ingewijden leek de cirkel op een mensenoog. Van zodra het bestaan van de cirkel bekend raakte, zakten een massa kijklustigen naar het graanveld af. Landbouwer Jenné zag de voorbije maand naar eigen zeggen zo'n 4.000 nieuwsgierigen passeren.

De graancirkel verleende het anders zo rustige en landelijke Mielen-boven-Aalst plots bekendheid tot ver buiten de provinciegrenzen heen. Verhalen over grote vliegtuigen die "vreemde geluiden" maakten, doken op en hielden de mythe van de marsmannetjes in stand.

Ook eigenaar Jenné weet tot op de dag van vandaag niet hoe de graancirkel in zijn veld is terechtgekomen. "Het is alleszins het werk van professionelen. Met een plank alleen zou de tarwe hooguit een beetje buigen en daarna weer rechtgekomen zijn. Hoe dan ook, volgend jaar komen hier suikerbieten in plaats van tarwe te staan. Ik ben benieuwd wat er dan gaat gebeuren", luidt het.