De mens en de hittegolf: behalve trager rijen ook minder vrijen

Hoe langer de hittegolf aanhoudt, hoe meer mensen die zich terzake bevoegd achten de onder een verzengende zomerzon zuchtende bevolking bestoken met goede raad. Dat trager rijen helpzaam is, stoort allicht de onverbeterlijke liefhebber van de zware voet. De raad die een Oostenrijkse arts dinsdag gaf, zal bij grotere lagen van de bevolking niet in het juiste keelgat schieten.

Belga

Herr Norbert Bachl van het Instituut voor Sportgeneeskunde in Wenen stelt dat voor de fysieke gezondheid, met name van mensen met hart-vaatproblemen, temperatuur en seksuele activiteit elkaars omgekeerde zijn. Het probleem, aldus Bachl, is natuurlijk dat zwoel weer ook de vleselijke lusten opwekt of versterkt. Uit een recente peiling van het tijdschrift Men's Health bleek dat de hitte de zin in seks verhoogt met respectievelijk 28 (mannen) en 21 (vrouwen) procent. Voor minstens zeven procent van de mannelijke bevolking betekent een hittegolf mathematisch gezien dus doffe ellende.

Warm weer hoeft echter niet met celibatair gedrag bestreden te worden, stelt Bachl. Er mag wel degelijk nog geslachtelijke omgang plaatsvinden, maar dan best in de koelere avond- of nachturen en, vooral, zonder Olympische snelheidsrecords of andere gymnastische hoogstandjes na te streven.