EU zet Microsoft onder druk

De Amerikaanse softwarefabrikant Microsoft maakt nog altijd misbruik van zijn dominante positie op de Europese markt voor serversoftware en programma's om filmpjes en muziek af te spelen. De Europese Commissie heeft dat woensdag verklaard.

AP Ned

De commissie verricht al vier jaar onderzoek naar de manier waarop Microsoft op de Europese markt opereert. "We hebben nu een heel sterke zaak" tegen Microsoft, zei woordvoerder Tilman Lueder. De commissie kan de softwaregigant een hoge geldboete opleggen. Microsoft misbruikt volgens de commissie zijn "overweldigend dominante positie" op de markt voor servers voor personal computers. Ook op het gebied van de audiovisuele software probeert Microsoft zijn concurrenten op onrechtmatige wijze uit de markt te drukken door in het eigen besturingssysteem Windows alleen de eigen Windows Media Player op te nemen en geen plaats in te ruimen voor bijvoorbeeld Apple QuickTime of software van Real Networks.

Eurocommissaris Mario Monti van mededingingszaken gaf aan dat Microsoft aan een boete kan ontsnappen door zijn broncode deels openbaar te maken en concurrenten zo in staat te stellen servers te maken die onder Windows kunnen draaien, en door een versie van Windows te maken zonder de Windows Media Player of één waarin ook andere audiovisuele softwareprogramma's zijn opgenomen.

Een woordvoerster van Microsoft in Parijs noemde de aantijgingen van de EU "ongelukkig", maar wilde niet kwijt of het bedrijf bereid is aan de eisen van de EU te voldoen. Eerder stelde Microsoft dat de maatregelen die het in 2002 trof in het kader van een schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie, ook de zorgen van de Europese Commissie zouden moeten wegnemen.