"Nieuwe verlaging personenbelasting na 2004"

Minister van Financiën Didier Reynders blijft erbij dat de regering na 2004 de personenbelasting verder gaat verlagen. Dat zegt hij woensdag in een interview met De Standaard. Over nieuwe lasten in het geval de economie het in de toekomst slecht blijft doen, spreekt het MR-regeringslid niet.

Belga

Reynders meent dat paars na de huidige verlaging van de personenbelasting een nieuwe operatie moet doorvoeren. Die zal dan betrekking hebben op de inkomens van 2005. "Want zonder nieuwe maatregelen stijgt de fiscale druk (...) Maar ook zonder hogere belastingtarieven stijgt de fiscale druk: door jobcreatie, maar vooral door de verhoging van de reële lonen", stelt de minister.

Reynders heeft een aantal concrete initiatieven in gedachten: een verhoging van het belastingvrij minimum, een verdere vermindering van het aantal belastingtarieven (tot drie), een verlaging van het hoogste tarief van 50 naar 45 procent en een vereenvoudiging van de fiscale voordelen bij de aankoop van een woning. Wat de vennootschapsbelasting betreft, pleit de minister voor een afschaffing van de crisisbijdrage.

De bevolking bijkomende fiscale inspanningen vragen mocht het volgend jaar economisch slecht gaan -zoals VLD-voorzitter Karel De Gucht opperde- ziet Reynders niet zitten. "Natuurlijk heeft De Gucht gelijk dat we ons in 2004 geen nieuw tekort kunnen veroorloven. Maar de accijnzen op tabak gaan geld opbrengen, net als de repatriëring van het geld in het buitenland of de aanpak van de fiscale fraude", verklaart Didier Reynders.