Leider Real IRA krijgt 20 jaar

Een leider van de Real IRA, een radicale afsplitsing van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), heeft donderdag in Dublin twintig jaar gevangenisstraf gekregen wegens betrokkenheid bij terrorisme en lidmaatschap van een verboden organisatie. Woensdag werd hij al schuldig bevonden.

AP Ned

De 53-jarige Kevin McKevitt heeft volgens de rechter leiding gegeven aan de Real IRA, die onder meer verantwoordelijk wordt gehouden voor de bomaanslag in Omagh in Noord-Ierland, die vijf jaar geleden aan 29 mensen het leven kostte. McKevitt werd ontmaskerd als een van de leiders van de Real IRA met behulp van een burgerinfiltrant die gerekruteerd en betaald werd door de Amerikaanse federale recherche (FBI).

Voordat hij betrokken raakte bij de Real IRA was McKevitt jarenlang lid van de reguliere IRA. Uit ongenoegen over het bestand tussen de IRA en de Britse regering richtte een aantal radicale IRA-leden, onder wie McKevitt, eind jaren '90 de Real IRA op.

McKevitt vindt dat hij het slachtoffer is van "een politiek showproces" en weigerde de rechtszitting van donderdag bij te wonen. Hij heeft wel gezegd dat hij van plan is in beroep te gaan.