Doodstraf voor eerste beklaagde aanslag Bali

De Indonesische islamist Amrozi bin Nurhasyim, de eerste beklaagde die terecht staat voor de aanslag op Bali waarbij in oktober vorig jaar 202 doden vielen, is donderdag door een Indonesische rechtbank schuldig bevonden aan mededaderschap. De rechtbank van Denpasar volgde de vordering van de openbare aanklager en sprak even later de doodstraf uit.

Belga

De 40-jarige mechanicien is schuildig bevonden aan alle aanklachten, zo stelde hoofdrechter I Made Karna. Amrozi werd er onder meer van beticht het voertuig te hebben gekocht en één ton chemische producten die gebruikt werden bij de aanslag tegen een restaurant en een discotheek op het Indonesisch toeristisch eiland Bali, op 12 oktober 2002. De meeste van de 202 dodelijke slachtoffers waren buitenlandse toeristen.

De aanslag werd toegeschreven aan het regionaal netwerk Jemaah Islamiyah (JI), dat verdacht wordt van banden met al-Qaeda. Naar de uitspraak over Amrozi werd sterk uitgekeken, twee dagen na de aanslag tegen het Amerikaanse Marriott Hotel in Jakarta. Daar vielen 10 doden en circa 150 gewonden. Ook deze aanslag wordt toegeschreven aan Jemaah Islamiyah.