Doden bij aanslag op Jordaanse ambassade in Bagdad

Een aanslag met een krachtige autobom op de Jordaanse ambassade in Bagdad heeft donderdag zeker zeven mensen het leven gekost, meldde een ziekenhuis. Hulpverleners bij de ambassade hadden al twaalf doden geteld. Achtentwintig mensen raakten gewond, van wie een groot aantal ernstig.

AP Ned

Vermoedelijk is buiten de muur rond het ambassadecomplex een met explosieven volgeladen minibusje ontploft. De explosieven zouden van een afstand tot ontploffing zijn gebracht. Het busje is volledig verwoest. Verschillende andere auto's buiten het ambassadecomplex zijn uitgebrand.

De daders wilden mogelijk wraak nemen op Jordanië omdat dat land de Amerikanen heeft geholpen bij hun aanval op Irak. Jonge Iraakse mannen verzamelden zich kort na de aanslag bij de toegangspoort tot het ambassadecomplex, waar ze portretten van de Jordaanse koning Abdullah II en diens overleden vader, koning Hussein, vernielden.

In het ambassadegouw waren naar schatting dertig mensen aan het werk op het moment van de aanslag. Volgens een ooggetuige liepen de meeste mensen binnen in het complex lichte verwondingen op door de explosie, die zo krachtig was dat de klap een paar honderd meter verderop nog te voelen was. De schade aan het complex leek beperkt te zijn gebleven tot een ingestorte muur.

Kort na de aanslag arriveerden Amerikaanse militairen in tanks en humvee's ter plaatse. De Amerikanen namen meteen de controle over het gebouw over en grendelden de omgeving af.