VN-gezant roept Taylor op te vertrekken uit Liberia

De persoonlijke gezant van VN-chef Kofi Annan in Liberia heeft de Liberiaanse president Charles Taylor woensdag opgeroepen het land te verlaten voor hij wordt gearresteerd. Als Taylor het Nigeriaanse aanbod om hem asiel te verlenen in de wind slaat en in Liberia blijft, dan wacht hem berechting door het oorlogsmisdadentribunaal in het buurland Sierra Leone, zei de VN-gezant, Jacques Paul Klein. Taylor wordt beschouwd als een van de stuwende krachten achter de burgeroorlog in Sierra Leone.

AP Ned

De situatie in Monrovia is een stuk beter geworden sinds de eerste militairen van een West-Afrikaanse vredesmacht in het land zijn aangekomen. Woensdag arriveerden ook zeven Amerikaanse mariniers in de hoofdstad. De buurlanden van Liberia en de Verenigde Naties vinden dat de Verenigde Staten het voortouw moeten nemen in de vredesmacht, maar de Amerikaanse president George Bush houdt vol dat Taylor moet zijn vertrokken voor de VS een grote troepenmacht sturen. Verwacht wordt dat Taylor deze donderdag nog in het parlement zijn aftreden aankondigt en een opvolger aanwijst.

Klein riep de internationale gemeenschap op geld te schenken voor de Liberianen. Om een miljoen noodlijdende Liberianen tot het eind van het jaar van voedsel te voorzien is een bedrag van zestig miljoen euro nodig. Liberia is volgens Klein "de sleutel tot West-Afrika": alle inspanningen die de Britten zich hebben getroost om vrede te brengen in Sierra Leone en alle Franse inspanningen voor vrede in Ivoorkust zouden tevergeefs zijn geweest als de situatie in Liberia niet wordt gestabiliseerd, aldus de diplomaat. Afgelopen november vroegen de VN ook al om geld voor Liberia. Van de gevraagde 42,7 miljoen werd toen nog geen kwart toegezegd.