Schwarzenegger kandidaat voor gouverneurschap Californië

Filmacteur Arnold Schwarzenegger heeft woensdag bekendgemaakt dat hij zich toch kandidaat stelt bij de gouverneursverkiezing in Californië. Schwarzenegger zal kandidaat zijn voor de Republikeinse Partij. De populaire Democratische senator Dianne Feinstein sloot een kandidaatschap uit, waardoor de kansen van zittend gouverneur Gray Davis stijgen.

AP Ned

De kiezers zullen zich op 7 oktober moeten uitspreken over twee zaken: in de eerste plaats of Davis zijn zetel moet opgeven en in de tweede plaats wie hem moet opvolgen.

De kandidatuur van Schwarzenegger kwam als een verrassing. Adviseurs hadden de afgelopen dagen gezegd dat hij niet langer geïnteresseerd was. Schwarzenegger maakte het nieuws bekend tijdens een opname voor

The Tonight Show

, de tv-talkshow ' van Jay Jeno.

Schwarzenegger zei dat de politici "maar wat aan rommelen en falen". Met name Davis zou "het erg bont maken en de kiezers in de steek laten". "Dat is waarom hij moet worden teruggeroepen en daarom ga ik meedoen aan de strijd voor het gouverneurschap", aldus de in Oostenrijk geboren Schwarzenegger.

Ook politiek commentator Arianna Huffington stelde woensdag haar kandidatuur en liet weten dat zij als onafhankelijke kandidaat meedoet. Zij is, afgezien van Schwarzenegger, een van de weinige kandidaten met naamsbekendheid. De voormalige burgemeester van Los Angeles, Richard Riordan, een gematigde Republikein, heeft gezegd dat hij zou meedoen als Schwarzenegger zou afzien van zijn kandidatuur.

De inspanning om Davis terug te roepen is het gevolg van grote ontevredenheid over de zwakke economische situatie in Californië. De staat heeft een tekort van 38 miljard dollar en kampte in 2001 met een grote energiecrisis. Davis is de eerste Californische gouverneur die dreigt te worden teruggeroepen. Als de poging lukt, wordt hij landelijk gezien de tweede gouverneur die uit het ambt wordt gezet.