"Bondgenoot Berlusconi betrokken bij 'enorme corruptie'"

De rechters die in april Cesare Previti, een medestander van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, tot elf jaar cel veroordeelden wegens corruptie, hebben woensdag in de motivering van hun vonnis gezegd dat hij verantwoordelijk is voor "het grootste corruptieschandaal in de geschiedenis van Italië".

AP Ned

Previti en zes anderen zijn schuldig bevonden aan het omkopen van rechters en het betalen van grote bedragen aan smeergeld in transacties die werden uitgevoerd ten behoeve van bedrijven van Berlusconi. Previti is advocaat en lid van het parlement voor Berlusconi's partij Forza Italia. In 1994 was hij minister van defensie in Berlusconi's eerste kabinet. In afwachting van de behandeling van zijn hoger beroep is Previti op vrije voeten.

"Ieder commentaar zou overbodig zijn", zei Previti. "Het vonnis is al op de eerste dag van het proces geschreven." Hij beschuldigt het 'linkse' Milanese openbaar ministerie van een politiek gemotiveerde campagne tegen Berlusconi en diens medestanders. Berlusconi is verwikkeld in een groot aantal strafrechtelijke procedures, maar is nog nooit in hoogste instantie veroordeeld.

Het ministerie van justitie heeft onlangs een nieuw strafrechtelijk onderzoek van het Milanese OM naar Berlusconi geblokkeerd op grond van een in juni aangenomen wet die hem strafrechtelijke immuniteit verschaft zolang hij het ambt van premier bekleedt.