Opgravingen in grootste massagraf Bosnië begonnen

Forensisch experts zijn woensdag begonnen met het opgraven van menselijke resten uit het grootste massagraf dat tot nu toe in Bosnië is ontdekt. In het graf liggen honderden moslims begraven, deels slachtoffers van de moordpartij bij de enclave Srebrenica in juli 1995. Het massagraf ligt bij het dorp Memici in het oosten van Bosnië.

AP Ned

Het gaat zeker twee maanden duren voordat alle botten zijn opgegraven, zei Murat Hurtic van de Moslimcommissie voor Vermiste Personen. Identificatie duurt veel langer. De skeletten zijn zwaar beschadigd en liggen vaak door elkaar. DNA uit beenmerg moet worden vergeleken met DNA uit bloedmonsters van mensen met vermiste familieleden, maar dat kan pas zodra alle botten van alle slachtoffers bij elkaar zijn gezocht. Tientallen vrouwen keken woensdag toe bij de opgravingen, in de hoop een vermist familielid te herkennen aan kledingstukken of andere persoonlijke bezittingen.

Een deel van de slachtoffers is om het leven gebracht in 1992, in het begin van de oorlog in Bosnië. Die lichamen werden aanvankelijk begraven op de islamitische begraafplaats in Zvornik, niet ver van Memici. Rond het einde van de oorlog verplaatsten de Bosnische Serviërs de stoffelijke resten van hun slachtoffers, vermoedelijk in de hoop bewijzen van hun oorlogsmisdaden uit te wissen.

Het massagraf, dat de oppervlakte heeft van een tennisbaan, is meer dan een jaar geleden ontdekt dankzij tips van ooggetuigen die jaren geleden konvooien vrachtwagens vol lijken voorbij hebben zien komen. De identiteit van de getuigen is geheim. Ook de vondst is tot vorige week geheim gehouden om te voorkomen dat het massagraf geschonden zou worden.