Hitte en bosbranden blijven levens eisen

De verzengende hitte heeft in Duitsland het wegdek aangetast, de Donau en andere rivieren op tal van plaatsen droog laten vallen en in verscheidene Zuid-Europese landen grote bosbranden veroorzaakt. Het dodencijfer van de hittegolf in Europa steeg woensdag tot ten minste 37.

AP Ned

Londenaren ervoeren de heetste dag in de geschiedenis van de Britse hoofdstad met een temperatuur van 35,4 graden Celsius. Het vorige record dateerde uit 1990 en stond op 35 graden Celsius. Ook de Parijzenaren hadden het warm. De temperatuur in de Franse hoofdstad steeg tot 39,5 graden Celsius, net niet het record van 40,4 graden Celsius dat dateert uit 1947.

Onderzoekers van het Italiaanse meteorologisch instituut CNR noemen de hittegolf een van de vijf ergste van de afgelopen 150 jaar. Zij hadden ook een verklaring: "De buitengewone hitte en droogte (...) zijn het gevolg van de bijzondere intensiteit van de moesson in Sahel Afrika", aldus de meteorologen. Zij voorspellen dat de hittegolf zal aanhouden tot september.

In Portugal vielen opnieuw doden door bosbranden die grote delen van het land teisteren. Reddingswerkers vonden woensdag bij Braganca, 300 kilometer ten noordoosten van Lissabon, de lichamen van een man en een vrouw van begin 40. De twee waren volgens de brandweer ingesloten door het vuur. In een ziekenhuis in Lissabon overleed een 60-jarige man aan zijn brandwonden.

De brandweer probeert met 3.000 man en 530 voertuigen de branden, die zo'n 54.000 hectare bos in rook hebben doen opgaan, te blussen. Zij worden geholpen door blusvliegtuigen uit Duitsland, die ook al waren ingezet bij het bestrijden van de bosbranden in Zuid-Frankrijk. Dinsdagavond was een deel van de branden in Portugal onder controle, maar woensdag laaide er weer andere op. De autoriteiten vrezen voor nieuwe brandhaarden omdat volgens de voorspellingen de hitte voorlopig aanhoudt en er de komende dagen meer wind komt.

Premier José Durao Barroso voerde woensdag overleg met de nationale politiechef Adelino Salvado over het opsporen van de verantwoordelijken voor de branden. De politie heeft tot nu toe vier mensen opgepakt op verdenking van brandstichting en verwacht meer arrestaties te verrichten. Op het veroorzaken van bosbranden staat in Portugal een maximumstraf van tien jaar gevangenis.

In het buurland Spanje bezweek opnieuw iemand aan de extreme hitte. Een 69-jarige man met hartproblemen overleed in het zuiden van het land. In totaal zijn nu dertien mensen gestorven door de hittegolf in Spanje, waar de temperaturen soms opliepen tot vijftig graden Celsius. Op sommige plaatsen is de temperatuur wat gezakt, maar ook daar blijft het nog altijd warmer dan veertig graden Celsius.

Door het hete, droge weer woeden ook in Spanje bosbranden, die tot nog toe geen slachtoffers hebben gemaakt. Een aantal branden kon onder controle worden gebracht dankzij een lichte regenval de afgelopen nacht in de provincie Salamanca. Regen zorgde ook in het bloedhete Madrid voor wat verlichting.

Ook Italië blijft niet gespaard voor de gevolgen van de Zuid-Europese hittegolf. Toeristen en dorpsbewoners moesten wegens bosbranden worden geëvacueerd in de regio Toscane en op het eiland Elba. In de noordwestelijke regio Liguria en in het zuidelijke Campania staan eveneens bossen in brand. Er zijn geen gewonden gevallen.