Al zevende brand in twee weken tijd in Herstal

De brand die in de nacht van woensdag op donderdag heeft gewoed in een gebouw in Herstal is al de zevende brand in hetzelfde gebouwencomplex in vijftien dagen tijd. Dat zegt Jean Namotte, de burgemeester van Herstal.

Belga

De branden werden aangestoken. De vlammen ontstonden telkens in de kelder, vlakbij een uitgang. Dat doet vermoeden dat de pyromaan de plek goed kent.

De branden hebben tot nu toe geen zware schade veroorzaakt en niemand raakte ernstig gewond. Maar de bewoners zijn erg gespannen. Donderdag beschikte ook een deel van het gebouw niet over water omdat de waterleidingen verbrand raakten. De situatie moet hersteld zijn tegen de avond.

De burgemeester van Herstal raadt de bewoners aan om de rommel uit de kelders te verwijderen en de opengewerkte deuren te vervangen door volledig gesloten deuren. "Maar mijn rol eindigt daar. Het zijn de eigenaars en de verantwoordelijken van het gebouw die maatregelen moeten nemen", aldus Namotte.

Voor Hubert Fafra, de voorzitter van de beheerraad van het gebouw, moet de burgemeester iets ondernemen. Hij toonde zich wel verheugd over het feit dat het veiligheidssysteem in het gebouw goed werkt. "De vlammen zijn nooit tot op het gelijkvloers geraakt omdat de brandvrije deuren het vuur goed tegenhielden", zo zegt hij.