Rechtbank Luik veroordeelt Albanese dief tot 5 jaar cel

De correctionele rechtbank van Luik heeft donderdag een Albanees tot 5 jaar cel veroordeeld voor autodiefstallen, diefstal met braak, poging tot diefstal en heling. Zes andere leden van de georganiseerde dievenbende kregen straffen van 3 maanden tot 2 jaar.

Belga

De diefstallen en inbraken gebeurden tussen september 2001 en februari 2002, vooral in de streek rond Luik, maar ook in Rixensart, Knokke en Duitsland. De twee belangrijkste bendeleden braken in de woningen in en gingen er met de wagens vandoor. Zij stonden ook in voor de nodige contacten om de wagens aan helers of in het buitenland van de hand te doen.

Het tweetal kon worden geklist door een anonieme tip en legde gedeeltelijke bekentenissen af. De dieven werden geconfronteerd met bewijsmateriaal. Het ging onder meer om tefoongesprekken, DNA-materiaal en foto's die genomen zijn toen ze wegens overdreven snelheid geflitst werden.

De rechtbank oordeelde dat de bende een ware criminele organisatie was, die ook witwaspraktijken hanteerde. Een Albanees werd veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van 2.500 euro. Zijn kompaan, die dit jaar al veroordeeld werd tot 4 jaar cel wegens gelijkaardige feiten, kreeg nog eens 1 jaar. Een derde betichte kreeg 2 jaar cel met uitstel. De vier anderen werden bij verstek veroordeeld tot straffen van 3 tot 12 maanden.