VTB-VAB wil uitzondering op strenge VS-controles bij repatriëring

Reisbijstandsorganisatie VTB-VAB wil bij dringende repatriëringen een uitzondering op de strenge veiligheidsmaatregelen die de Verenigde Staten (VS) in hun luchthavens hanteren. Repatriëringen via de VS worden volgens de VTB-VAB bemoeilijkt door de striktere voorwaarden en controles die de Amerikanen invoerden.

Belga

Sinds 18 mei 2003 moeten Belgische reizigers met een oud paspoort die naar de VS willen over een supplementair Amerikaans visum beschikken. De herinvoering van de visumplicht geldt ook voor Belgen die in het kader van een repatriëring per vliegtuig op een Amerikaanse luchthaven een overstap maken en dus in transit gaan, zo ervoer de VTB-VAB. En daar wringt volgens de organisatie het schoentje.

"We begrijpen de strenge maatregelen, maar vragen de VS om bij repatriëringen waar snelheid geboden is, een uitzondering te maken", legt woordvoerder Maarten Matienko van de VTB-VAB donderdag aan Belga uit. Volgens de VTB-VAB bemoeilijken de verstrenging van de visumregeling en de controles dringende repatriëringen. Bovendien leiden ze volgens de organisatie ook tot "onredelijke en zelfs onmenselijke toestanden". Vaak voorzien mensen die gerepatrieerd moeten worden ook niet dat ze via de Verenigde Staten terug naar België vliegen.

De VTB-VAB haalt in een persmededeling het schrijnend voorbeeld aan van Christian. Hij was met vakantie in Frans-Polynesië, toen hij wegens het overlijden van zijn vader dringend vervroegd naar België wou terugkeren. De enige vlucht die Christian nog in staat stelde om de begrafenis bij te wonen, ging via de VS. De betrokken luchtvaartmaatschappij wou echter geen ticket uitschrijven of overhandigen aan iemand die niet in het bezit is van een digitaal paspoort. Die nieuwe paspoorten, die sinds 2001 worden uitgereikt, zijn vrijgesteld van de visumplicht.

De maatschappij wou Christian ook niet meenemen als passagier die enkel in de transitzone in de VS zou verblijven. Officieel is daar tot nu toe geen visum voor nodig, aldus de VTB-VAB. De Amerikaanse ambassade in Brussel weigerde elke tussenkomst om Christian toch via de VS te laten reizen. Noodgedwongen vloog hij dan via Nieuw-Zeeland en Singapore naar België, en kwam een dag te laat aan voor de begrafenis van zijn vader.