Berging Tricolor: Schade door brand valt mee

Ondanks de hitte is er woensdag toch voortgewerkt aan de berging van het vrachtschip Tricolor, zowel op zee als in de haven van Zeebrugge. Aan de kade is woensdag de schade opgemeten van de brand van dinsdagavond, "maar dat valt allemaal best mee", zegt Lars Walder, woordvoerder van de Combinatie Berging Tricolor.

Belga

"Er zijn enkele auto's en een deel van het wrakstuk van het schip uitgebrand, maar dat maakt weinig uit voor het voortzetten van de bergingswerken." De bergers konden het ontmantelen van het wrakstuk, dat op het gigantische ponton Giant 4 aan de kade staat, gewoon voortzetten.

Op zee heeft men woensdag voortgewerkt aan het spannen van de zaagkabel onder het wrak van de gekapseisde Tricolor. Het afzagen van het tweede wrakstuk zal vermoedelijk pas donderdag kunnen starten.

De Noorse autocarrier Tricolor kwam op 14 december 2002 in het Kanaal in aanvaring met het containerschip Kariba. De Tricolor kapseisde in Franse territoriale wateren, op zo'n 35 kilometer van de kust van Duinkerke. Het schip moet daar zo snel mogelijk weg, omdat het langs één van de drukste vaarroutes ter wereld ligt. In de Tricolor zaten 2.862 splinternieuwe auto's. Een bergingsconsortium zaagt het wrak in negen stukken. Die zullen naar de haven van Zeebrugge gebracht worden. Eén zo'n wrakstuk is daar afgelopen weekend toegekomen.