Steden en gemeenten stellen hitteregime in voor personeel

Een aantal steden en gemeenten stellen omwille van de aanhoudende tropische temperaturen een hitteregime in. Dat betekent dat het personeel dat niet instaat voor de dienstverlening aan de bevolking, vroeger kan beginnen en dus ook vroeger naar huis kan. Gent voerde het systeem deze week in. In Kortrijk geldt het vanaf morgen donderdag. In Genk gaan de werknemers tijdens de zomer eveneens vroeger aan de slag. Volgens Jef Gabriëls, Genks burgemeester en voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten, heeft zowat de helft van de Vlaamse gemeenten een zomerregeling.

Belga

In Kortrijk zal wie in een normale dagdienst werkt vanaf morgen/donderdag tot en met 11 augustus verplicht tussen 7 en 13 uur werken. De maatregel geldt enkel voor die diensten waar de dienstverlening aan de bevolking niet in het gedrang komt. "Het personeel van zwembaden, bibliotheek, containerparken, de dienst Toerisme en de brandweer, blijven op post. Maar voor hen worden wel extra beschermingsmiddelen voorzien zoals petten, zonnebrillen en extra drank", aldus Dehaene.

"De maatregel werd besproken met de vakbonden en het personeel, de meesten waren het er mee eens. Overigens wordt in de maanden juli en augustus toch al aan een zomerregime gewerkt, waardoor het personeel gemiddeld 6u36 werkt per dag in plaats van 7u36", zo zegt hij. De regeling geldt voorlopig tot 11 augustus. Dan zal alles worden geëvalueerd en afhankelijk van de weersomstandigheden beslist worden of er al dan niet een verlenging komt.

In Gent werd deze week beslist om over te schakelen op een hitteregime. De werknemers die niet in klantgerichte diensten werken, mogen een uur vroeger beginnen. De maatregel geldt er voorlopig tot en met vrijdag.

In de Limburgse stad Genk werken arbeiders en administratief bedienden elk jaar van 11 juli tot 15 augustus van zeven uur tot half twee. "Met deze zomerregeling anticiperen wij op weerstoestanden zoals deze", aldus burgemeester Gabriëls. "Het systeem is niet verplicht, maar er wordt wel uitgebreid gebruik van gemaakt. Voor een aantal diensten wordt de regeling wel opgelegd omdat de werknemers er nu eenmaal tegelijkertijd aan de slag moeten zijn", legt hij uit. "De uren die tijdens de zomer minder gepresteerd zijn, worden ingehaald tijdens de winter".

Gabriëls, die ook voorzitter is van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, schat dat zowat de helft van de Vlaamse gemeenten overschakelt op een gelijkaardige zomerregeling.