Amerikanen pakken Iraakse guerrillastrijders op

Amerikaanse soldaten in Irak hebben donderdag voor zonsopgang bij diverse invallen vier Irakezen opgepakt. Het zou gaan om strijders met een leidende rol in de guerrillacampagne die tegen de Amerikanen wordt gevoerd. Twee van de vier zijn voormalige generaals, de derde een celleider van de Fedayeen-militie en verdachte nummer vier zou guerrillastrijders hebben geworven en hun hebben betaald.

AP Ned

Een van de invallen werd gadegeslagen door een verslaggever van het persbureau AP. Zo'n honderd soldaten, bijgestaan door Apache-helikopters en tanks, omsingelden een hotel. De soldaten haalden 39 mannen naar buiten. Een man werd vastgehouden, de overigen konden gaan. Zij werden toegesproken door een Amerikaanse officier: "Als u tegen uw regering vecht, sporen wij u op en doden wij u."

Woensdag arresteerden de Amerikanen achttien vermoedelijke Saddam-loyalisten. Er zijn al vijf dagen geen Amerikaanse soldaten meer bij aanslagen om het leven gekomen. Wel werd donderdagochtend een aanslag gepleegd op de ambassade van Jordanië in Bagdad. Een AP-verslaggever zag een granaat inslaan, maar een woordvoerder van de Jordaanse overheid sprak van een autobom. Een man werd op een brancard weggedragen. De aanslag heeft er mogelijk mee te maken dat Jordanië de Amerikanen steun heeft geboden bij hun aanval op Irak.