Indonesische politie had aanwijzingen voor dreigende aanslag

De Indonesische politie had aanwijzingen dat een aanslag werd voorbereid in de buurt van het Marriott-hotel in Jakarta, waar dinsdag een krachtige autobom ontplofte. De politie zei woensdag dat in documenten die vorige maand in beslag zijn genomen een aantal mogelijke doelen voor aanslagen wordt genoemd, waaronder de omgeving van het Marriott-hotel in het centrum van Jakarta. In verband daarmee waren de patrouilles in dat deel van het centrum opgevoerd.

AP Ned

Het dodental van de aanslag is door het Rode Kruis naar beneden bijgesteld tot tien. Eerder was nog sprake van zeker veertien dodelijke slachtoffers. De enige buitenlandse dode is de Nederlandse bankier Hans Winkelmolen. Onder de ongeveer 150 gewonden zijn tien buitenlanders. Waarschijnlijk ging het toch niet om een zelfmoordaanslag, zoals aanvankelijk werd gemeld, maar is de bom van een afstand met een mobiele telefoon tot ontploffing gebracht.

De documenten werden in beslag genomen bij twee invallen in Semarang op Midden-Java. Daarbij werden zeven vermoedelijke leden van de terreurbeweging Jemaah Islamiyah aangehouden en ingrediënten gevonden voor bommen, waaronder TNT en kaliumchloraat, de stof die in oktober werd gebruikt bij de aanslagen op Bali. De hoeveelheid explosief materiaal was groter dan die is gebruikt bij de aanslag op Bali, die 202 levens eiste.

Een politiewoordvoerder zei dat een deel van de explosieven mogelijk al voor de invallen in Semarang naar Jakarta was overgebracht, maar dat er nog geen verband is vastgesteld met de aanslag op het Marriott. Wel zijn daar sporen aangetroffen van TNT. De verantwoordelijkheid voor de aanslag zou zijn opgeëist door de extremistische groep Jemaah Islamiyah. De aanslag is een "bloedige waarschuwing" aan president Megawati Sukarnoputri, die vorige week nog beloofde terreurnetwerken als Jemaah Islamiyah met wortel en tak uit te roeien. Dat zei een zelfverklaard lid van Jemaah Islamiyah tegen de de Singaporaanse krant de Straits Times.

De man, wiens naam ook bij de krant niet bekend is, noemde de aanslag verder "een boodschap aan al onze vijanden dat wij deze terreurcampagne in Indonesië en de regio zullen voortzetten als zij een van onze moslimbroeders terechtstellen". Vrijwel zeker wordt daarmee verwezen naar het proces tegen de daders van de aanslagen op Bali, waarin donderdag de eerste veroordeling wordt verwacht tegen Amrozi bin Nurhasyim. Hij kan de doodstraf krijgen. Een Amerikaanse diplomaat die anoniem wil blijven is sceptisch over het krantenbericht en wijst erop dat Jemaah Islamiyah nog nooit een aanslag heeft opgeëist.

Een van de verdachten van de aanslag op Bali, imam Samudra, zei woensdag verheugd te zijn over de bomaanslag in Jakarta. "Vooral als blijkt dat hij is gepleegd door moslims".

De Indonesische minister van veiligheidszaken Susilo Bambang Yudyohono waarschuwde de Indonesiërs er woensdag voor dat er meer aanslagen kunnen volgen. De lopende rechtszaken tegen Bali-verdachten en de radicale geestelijke Abu Bakar Bashir, de spiritueel leider van Jemaah Islamiyah, kunnen moslimextremisten aanleiding geven opnieuw toe te slaan, aldus de minister.

De Australische minister van buitenlandse zaken Alexander Downer zei woensdag dat zijn regering duidelijke aanwijzingen heeft voor nieuwe aanslagen in Indonesië. Vooral in het centrum van Jakarta zou de aanslagdreiging groot zijn. De Australische inlichtingendienst zou de informatie hebben opgevangen kort na de aanslag op het Marriott.

De politie gaat een compositietekening verspreiden van een van de twee mannen die zij ervan verdenken het bij de aanslag op het hotel gebruikte voertuig te hebben gekocht. De vorige eigenaar heeft de koper beschreven.