Parlementariërs India doen Pepsi en Coca Cola in de ban

Indiase parlementsleden willen een verbod op de verkoop van Pepsi en Coca Cola. In de kantine van het parlement zijn de drankjes al niet meer te krijgen, berichtte het persbureau Press Trust of India woensdag. Aanleiding voor de maatregel is een onderzoek van een onafhankelijk instituut waaruit blijkt dat de cola van beide merken gevaarlijke hoeveelheden pesticide bevat. De Indiase regering heeft een onderzoek gelast naar de bevindingen.

AP Ned

Volgens het onderzoeksbureau Center for Science and Environment (CSE) is het gehalte pesticide in de cola van Pepsi 36 keer hoger dan in de Europese Unie is toegestaan. In de cola van Coca Cola ligt het dertig keer hoger. "We hebben de frisdrank getest die de twee merken in de Verenigde Staten op de markt brengen. Daar zit helemaal geen pesticide in", zegt CSE-directrice Sunita Narain.

Topmannen van rivalen Pepsi en Coca Cola in India hielden woensdag een zeldzame gezamenlijke persconferentie. Zij ontkennen alle aantijgingen en eisen een onafhankelijk onderzoek door een gekwalificeerd instituut. Sanjeev Gupta van Coca Cola India zei dat de frisdrank overal hetzelfde is. "Ons product is hetzelfde product in Amerika, Europa en India", benadrukte hij.