Leider Real IRA veroordeeld voor betrokkenheid bij terrorisme

Een rechtbank in Dublin heeft woensdag een van de leiders van de Real IRA, een radicale afsplitsing van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), schuldig bevonden aan betrokkenheid bij terrorisme en lidmaatschap van een verboden organisatie.

AP Ned

Het gaat om de 53-jarige Kevin McKevitt, die leiding zou hebben gegeven aan de organisatie die onder meer schuldig is aan de bomaanslag in Omagh in Noord-Ierland, die vijf jaar geleden aan 29 mensen het leven kostte. De straf van McKevitt wordt donderdag bepaald.

McKevitt werd ontmaskerd als een van de leiders van de Real IRA met behulp van een burgerinfiltrant die gerekruteerd en betaald werd door de Amerikaanse federale recherche (FBI). Voordat hij betrokken raakte bij de Real IRA was McKevitt jarenlang lid van de reguliere IRA.

Uit ongenoegen over het bestand tussen de IRA en de Britse regering richtten een aantal radicale IRA-leden, onder wie McKevitt, eind jaren '90 de Real IRA op.

McKevitt is getrouwd met een zus van Bobby Sands, de IRA-activist die in 1981 in de gevangenis overleed na een lange hongerstaking.