"Tribunaal Oost-Timor heeft gefaald"

De Europese Unie heeft woensdag felle kritiek geuit op de processen die Indonesië heeft gevoerd tegen achttien verdachten van mensenrechtenschendingen in 1999 in Oost-Timor. De processen hebben niet voor gerechtigheid gezorgd en staan niet in verhouding tot het geweld dat heeft plaatsgevonden, oordeelt de EU in een verklaring.

AP Ned

Bij de oprichting van het Indonesische tribunaal voor Oost-Timor was de EU nog vol lof. Het tribunaal is cruciaal om de verantwoordelijken voor het gewelddaden dat in de provincie werd gepleegd na een onafhankelijkheidsreferendum te berechten, zei de Unie toen.

Inmiddels zijn achttien zaken tegen Indonesische leger-, politie-, en burgerfunctionarissen afgehandeld. Twaalf van hen zijn vrijgesproken en slechts zes veroordeeld, die allen op vrije voet blijven in afwachting van een proces in hoger beroep. Onder de veroordeelden is de Indonesische generaal-majoor Adam Damiri die dinsdag drie jaar gevangenisstraf opgelegd kreeg.

De EU zegt teleurgesteld te zijn dat de rechtbank geen gebruik heeft gemaakt van bewijsmateriaal dat is verzameld door onderzoekers van de Verenigde Naties en de Indonesische Commissie voor Mensenrechten. "Deze gebreken is de rechtsgang hebben de geloofwaardigheid van de vonnissen aangetast", stelt de EU.