Bosbranden in Europa woeden voort

Aan de hittegolf in Europa en de ermee gepaard gaande bosbranden, lijkt vooralsnog geen einde te komen. In Portugal, waar de voorbije nacht opnieuw twee doden vielen, is het vuur min of meer onder controle. In Frankrijk daarentegen laait een zware bosbrand in het departement Lozère opnieuw op. Ook in Italië branden de bossen. In Groot-Brittannië, waar eveneens recordtemperaturen worden opgemeten, beginnen de wassen beelden in het museum te smelten.

Belga

In Frankrijk in het departement Lozère (Languedoc-Roussillon) is een brand waarvan men dacht hem onder controle te hebben, opnieuw opgelaaid. Het vuur dat ontstond door een achteloos weggeworpen sigaret, verwoestte sinds zondag al 1.650 hectare bos. Er werden 440 brandweerlui ingezet om het vuur te blussen. De bluswerken worden bemoeilijkt door de ontoegankelijkheid van de streek, met haar typische canyons.

Ook in het zuid-oosten van Frankrijk woedden nog bosbranden. De weersomstandigheden, heet en een stevige wind, doen het ergste vrezen, vooral voor de brand aan het massief van Esterel. De Franse weerdienst verwacht dat er woensdag opnieuw recordtemperaturen zullen worden gehaald. In Parijs zou de thermometer 40 graden kunnen bereiken, aldus de Météo France. Dat zou de eerste keer zijn sinds 1946, toen begonnen werd recordtemperaturen bij te houden.

Bij de bosbranden in Portugal kwam woensdagochtend een koppel van 40 en 45 jaar om. Hun lijken werden gevonden in een bos in de buurt van Freixo de Espada a Cinta, in het noordoosten van het land. In totaal stierven al veertien Portugezen in de bosbranden. Het land lijkt het vuur intussen -na 11 dagen- de baas te kunnen. In de regio's van Portalegre, Santarem en Castelo Branco zouden de branden onder controle zijn. Al wordt gevreesd dat de stijgende temperatuur (tot 42 graden) de branden opnieuw zal doen aanwakkeren. In de buurt van Guarda, aan de grens met Spanje, breidt de bosbrand zich nog uit.

Portugal roept intussen de hulp van het Navo-coördinatiecentrum in. Dat zou zes vliegtuigen en drie helicopters naar het land sturen om de bosbranden te bestrijden.

In Spanje hebben storm en bliksem nieuwe bosbranden doen ontstaan, onder meer in de regio rond Madrid. In het noorden bij Salamanca vergemakkelijkt de regen dan weer de blussingswerken. In Italië kwam de brandweer in actie in het noorden, het centrum en het zuiden van het land. Eén van de zwaarst getroffen regio's is de omgeving van Genua. Het noord-westen van de stad lag woensdag in de rook. Er zou al 60 hectare naaldbos zijn vernield. Ook op het eiland Elba werd al 100 hectare vernield. Aan de kust met Toscane moesten tientallen mensen worden geëvacueerd uit hun vakantiehuisjes. Italië heeft net als de rest van Zuid-Europa te kampen met aanhoudende droogte en temperaturen rond 40 graden celsius.

In Groot-Brittannië, dat één van de warmste zomers in honderd jaar beleeft, zouden de wassen beelden in Londen aan het smelten zijn gegaan, zo berichtten woensdag verschillende kranten. Om het smeltproces te stoppen, wordt massaal ijs aangevoerd. De soldaten aan Buckingham Palace blijven ondanks de hitte stokstijf met berenmuts staan.

Ook hier verwachten de meteorologen dat de recordtemperaturen woensdag en donderdag zullen worden gebroken. De bookmakers deden de afgelopen dagen dan ook gouden zaken.