Eerste rechtstreekse vlucht West-Europa naar Afghanistan sinds 1979

Een passagiersvliegtuig van de Duitse luchtvaartmaatschappij LTU heeft als eerste sinds 1979 een rechtstreekse vlucht uitgevoerd van West-Europa naar Afghanistan. De Airbus 330-200 met 101 passagiers en tien bemanningsleden kwam in de loop van de woensdag in Kabul aan.

AP Ned

LTU is van plan een wekelijkse lijndienst tussen Düsseldorf en de Afghaanse hoofdstad te openen. Volgens manager Josep Moser is de situatie in het door twee decennia van oorlog geteisterde Afghanistan inmiddels zo gestabiliseerd dat zakenlieden, politici en tal van burgers het land willen bezoeken.

De meeste inzittenden van de eerste vlucht waren Afghanen die in het buitenland wonen. "Ik kom naar huis om voor het eerst in vijftien jaar mijn familie te zien", zei de in Nederland wonende Haji Rashid, een oudere man. "Dit is een heel mooi moment waarop alle Afghanen trots kunnen zijn."

Sinds de sovjetinvasie in Afghanistan in 1979 was er geen rechtstreekse vlucht meer uitgevoerd tussen West-Europa en Afghanistan. De Afghaanse staatsluchtvaartmaatschappij Ariana vliegt sinds september via Istanbul op Frankfurt.