Israël geeft deel bevroren Palestijnse gelden vrij

Israël heeft dinsdag miljoenen euro's aan bevroren Palestijnse fondsen vrijgegeven. Dat heeft een woordvoerder van de Israëlische regering bekendgemaakt.

AP Ned

Het gaat om een bedrag van ongeveer 1,15 miljard shekel (270 miljoen euro) aan door Israël in de Palestijnse gebieden geïnde belastingen en invoerrechten. De gelden waren door Israël in beslag genomen omdat de Palestijnse Autoriteit er terreuraanslagen mee zou financieren.

Het deblokkeren van de fondsen is onderdeel van de politieke toenadering tussen de Israëlische regering en het kabinet van de Palestijnse premier Mahmoud Abbas in het kader van de routekaart naar vrede, het door de VS opgestelde vredesplan voor het Midden-Oosten.

De Verenigde Staten drongen al geruime tijd aan bij Israël om de gelden terug te geven aan de Palestijnse Autoriteit omdat die nu nauwelijks inkomsten heeft buiten de internationale hulp die ze ontvangt. Overigens heeft Israël omgerekend ongeveer 170 miljoen euro definitief in beslag genomen om schulden van de Palestijnse Autoriteit aan de Israëlische regering en Israëlische nutsbedrijven af te lossen.