Hittegolf duurt voort in Europa

Vier bejaarde vrouwen zijn dinsdag aan de hittegolf in Spanje bezweken. De temperaturen gingen iets naar beneden, maar niet veel. Van Sevilla en Cordoba in het zuiden tot Madrid in het midden van het land steeg het kwik weer boven de 40 graden Celsius.

AP Ned

BR> Zelfs in noordelijke plaatsen als San Sebastian en Bilbao werd 35 graden gemeten.

Het water in de Middellandse Zee voor de Spaanse kust is drie graden warmer dan vorig jaar. Tussen Tarragona en Murcia is het zeewater 29 graden. Door de warmte moet rekening worden gehouden met een kwallenplaag.

De warmte verergert ook de bosbranden in Spanje en Portugal, waar het aantal doden is gestegen tot elf. Voor de bestrijding van de branden heeft Portugal een beroep gedaan op de NAVO. Het militaire bondgenootschap is gevraagd vier blusvliegtuigen en drie helikopters beschikbaar te stellen.

Vijftienhonderd brandweerlieden en 700 militairen zijn dagenlang in touw geweest om de branden in Portugal te bestrijden. Door de branden is 54.000 hectare bos in vlammen opgegaan. De branden waren dinsdag enigszins onder controle, maar kunnen elk moment weer oplaaien.

In Frankrijk zijn wegens de hitte in 56 departementen beperkingen afgekondigd op het watergebruik. Voor particulieren is er een tijdelijk verbod om tuinen te besproeien, zwembaden te vullen en auto's te wassen, voor boeren zijn er beperkingen op het beregenen van gewassen. De hoogste temperatuur werd gemeten in Bordeaux: 40,7 graden Celsius. Het record staat op 44 graden in 1923 in Toulouse. De warmte brengt ook veehouders in problemen. In Creuse is er ernstig tekort aan gras en hooi om het vee te voeden. "De beesten zullen van honger omkomen", zei veehouder Jean-Pierre Chapy. Hulp is onderweg uit het noorden.

Het elektriciteitsbedrijf van Italië waarschuwde dat de stroomvoorziening dinsdag en woensdag mogelijk onderbroken zal worden om overbelasting door het zware gebruik van airconditioners en ventilatoren te voorkomen. In Triest daalde de temperatuur in de nacht van maandag op dinsdag niet onder de 29 graden en steeg het kwik overdag tot 35. Zelfs in de Dolomieten was het warmer dan 30.

In Duitsland moeten verschillende kerncentrales worden getemperd omdat ze niet goed meer gekoeld kunnen worden. Tussen Lübeck en Lüneberg in het noorden mogen treinen op een traject van drie kilometer niet harder dan 20 kilometer per uur rijden omdat de rails door inklinking van het spoorbed zijn vervormd.

Ook in Groot-Brittannië moeten treinen langzamer rijden. Meteorologen voorspellen woensdag een recordtemperatuur van 38 graden Celsius. Wijnbouwers in Kent stellen handenwrijvend vast dat 2003 wel eens het beste jaar uit de Engelse wijngeschiedenis kan worden.