Zwitserland draagt 'Marcos-tegoeden' over aan Filipijnen

Zwitserland zal honderden miljoenen euro's die door wijlen de Filipijnse president Ferdinand Marcos op Zwitserse bankrekeningen zijn gezet, overdragen aan de Filipijnen. Beide landen werden het hier dinsdag over eens. De overdracht is mogelijk door een uitspraak van het Filipijnse hooggerechtshof van 15 juli, waarbij de zogenoemde 'Marcos-tegoeden' definitief werden toegewezen aan de Filipijnse staat.

AP Ned

Het besluit is een tegenslag voor Imelda Marcos, de weduwe van Ferdinand, die dinsdag samen met haar dochters Imee en Irene en haar zoon Ferdinand junior bij het hooggerechtshof beroep aantekende tegen de uitspraak. Welke gevolgen het beroep heeft voor de overdracht van het geld is niet duidelijk. Een woordvoerder van de Zwitserse overheid zei alleen dat het beroep tijdens het overleg in Zürich niet aan de orde is gekomen.

De Zwitserse fondsen waren na het afzetten van Marcos in 1986 ruim 310 miljoen euro waard, maar bedragen nu ruim 600 miljoen euro. Zij zijn maar een deel van de miljarden die Marcos en zijn vrouw zich zouden hebben toegeëigend. Marcos was twee decennia lang president. Hij werd in 1986 afgezet en stierf drie jaar later in ballingschap in Hawaii.

President Gloria Macapagal Arroyo heeft gezegd dat zij een deel van het geld van de Zwitserse rekeningen zal reserveren voor de slachtoffers van de Marcossen. Een Amerikaanse rechtbank in Hawaii heeft bijna 10.000 slachtoffers 2 miljard dollar aan schadevergoeding toegewezen, te betalen door de erven Marcos. Geen van de slachtoffers heeft tot dusver een cent gezien.