'Zes ontvoerde toeristen ziek'

Zes van de veertien Europese toeristen die in Algerije zijn ontvoerd zijn ziek. Dat meldde de Algerijnse krant El-Watan dinsdag. De krant beroept zich op bronnen in Mali, waar ontvoerders en ontvoerden zich inmiddels zouden bevinden. Onder de veertien is de Nederlander Arjen Hilbers.

AP Ned

Wat voor klachten de zes zouden hebben is niet duidelijk. De Duitse pers meldde onlangs dat de Malinese autoriteiten een videoband hadden gekregen waarop de veertien gijzelaars in goede gezondheid te zien waren. Die video zou op 20 juli zijn gemaakt. Het officiële standpunt van Mali is nog steeds dat er geen bewijs is dat de ontvoerden in Mali zijn, maar bronnen bij de overheid hebben El-Watan laten weten dat Mali de ontvoering binnenskamers wel degelijk als een dringend probleem ziet.

El-Watan meldde verder dat de ontvoerders, naar wordt aangenomen moslimextremisten van de Salafisten Groep voor Prediking en Strijd (GSPC), in onderhandelingen 5 miljoen euro losgeld per persoon hebben geëist. De Duitse nieuwszender n-tv sprak eerder van 4,6 miljoen per persoon. Onduidelijk is met wie de ontvoerders onderhandelen en van wie zij het losgeld eisen.