Burgemeester Hiroshima bekritiseert kernwapenbeleid Bush

Op de dag dat zijn stad 58 jaar geleden door een atoombom vernietigd werd en 160.000 mensen om het leven kwamen of ernstig gewond raakten, heeft de burgemeester van Hiroshima, Tadatoshi Akiba, de Amerikaanse president George Bush bekritiseerd om zijn kernwapenbeleid.

AP Ned

"Bush heeft het non-proliferatieverdrag vrijwel de nek omgedraaid en is bezig met de ontwikkeling van nieuwe kernwapens. Deze wapens zijn inhumaan en een voorbeeld van het ergste kwaad waar de mens toe in staat is", aldus Akiba.

De burgemeester refereerde in zijn herdenkingstoespraak van het atoombombardement aan de tactische, lichte nucleaire wapens die Bush wil ontwikkelen om ook in 'kleine' conflicten gebruik te kunnen maken van dit soort wapens. Ook willen de VS een atoomwapen bouwen dat in staat moet zijn om diep in de aarde gelegen militaire constructies te vernietigen, zogenoemde bunker-busters. Het non-proliferatieverdrag verbiedt de verspreiding van kernwapens en technologie voor de productie ervan en de ontwikkeling van nieuwe soorten nucleaire wapens.

Tienduizenden mensen herdachten woensdag zoals ieder jaar de atoombom op Hiroshima. Zaterdag wordt in Nagasaki de atoomaanval van 10 augustus 1945 op die stad herdacht. De tweede atoombom die de VS op een Japanse stad gooiden leidde tot de capitulatie van het Japanse leger. In Nagasaki kwamen 70.000 mensen om het leven.