Eerste homo in VS tot bisschop gekozen

De Amerikaanse anglicaanse kerk heeft dinsdag als eerste een openlijk homofiele geestelijke tot bisschop gekozen. Het gaat om Gene Robinson, die enkele uren voor zijn benoeming werd vrijgepleit van beschuldigingen van seksuele intimidatie. Door de benoeming van Robinson (56) dreigt een breuk tussen de Amerikaanse en buitenlandse anglicaanse kerken. In 1998 namen de gezamenlijke Anglicaanse kerken een resolutie aan waarin seks tussen homo's "in strijd met de heilige schrift" werd verklaard.

AP Ned

Tijdens een bijeenkomst van kerkvertegenwoordigers in Minneapolis werd Robinson dinsdagavond met 62 tegen 45 stemmen gekozen tot de nieuwe bisschop van New Hampshire. Een woordvoerder van de kerk maakte kort voor de stemming over de benoeming van Robinson bekend dat na onderzoek was gebleken dat geen bezwaren tegen hem waren gevonden die zijn benoeming zouden verhinderen.

Robinson was onlangs in een e-mail door een kerklid beticht van ongewenste intimiteiten. Anderen stelden hem verantwoordelijk voor de website van een mede door hem opgerichte hulpgroep voor homo- en biseksuele jongeren, waarop links waren geplaatst die weer naar links naar pornografische sites op internet verwezen. De beschuldigingen aan het adres van Robinson kwamen waarschijnlijk uit conservatieve kringen binnen de kerk, die de benoeming van een openlijk homoseksuele bisschop wilden verhinderen.

Robinson werd in het weekeinde met een tweederde meerderheid door een vertegenwoordigend orgaan van geestelijken en leken uit alle anglicaanse bisdommen in de VS voorgedragen voor het ambt van bisschop. De noodzakelijke bekrachtiging van zo'n voordracht door het college van bisschoppen is doorgaans een formaliteit, maar in dit geval is er fel verzet gerezen van conservatieven, die met een scheuring hebben gedreigd als de benoeming zou worden goedgekeurd. Ook anglicaanse kerken in Afrika en Azië hebben gedreigd met de Amerikaanse kerk te breken als Robinson benoemd zou worden.