VS sturen handvol militairen naar Liberia

De Amerikaanse president George Bush heeft dinsdag ingestemd met het sturen van een klein aantal Amerikaanse militairen naar Liberia. De zes tot tien Amerikanen gaan in het door burgeroorlog verscheurde land logistieke steun verlenen aan de West-Afrikaanse vredesmacht.

AP Ned

Volgens een regeringsmedewerker komen de militairen mogelijk nog deze woensdag in Liberia aan. Later wordt hun aantal eventueel uitgebreid naar twintig. De militairen moeten echter niet worden beschouwd als de voorhoede van een grotere vredesmacht, zei de zegsman binnen de regering.

Afgelopen maandag begon ECOWAS, een verbond van West-Afrikaanse landen, met de stationering van een eigen, internationale troepenmacht in Liberia. Sindsdien is de situatie rond de hoofdstad Monrovia al iets gestabiliseerd. De West-Afrikaanse landen en de Verenigde Naties dringen er bij Washington op aan de leiding te nemen over de vredesmacht, maar Bush houdt vol pas een militaire bijdrage te willen leveren als de Liberiaanse president Charles Taylor is afgetreden.