KMI voorspelt temperaturen tot 39 °C voor donderdag

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) in Ukkel heeft de hoogste temperatuurvoorspellingen gedaan sinds het begin van de waarnemingen in 1833. Deskundigen van het weerinstituut verwachten donderdag in sommige delen van het land 39 graden. De middernachttemperatuur van woensdag op donderdag zou op 25 graden Celsius blijven steken.

Belga

"Recordvoorspellingen", zegt Rosiane Verheyden van het KMI. "Nooit eerder in de geschiedenis van het KMI durfden voorspellers dergelijke prognoses stellen". De uitzonderlijk hoge waarden zijn te wijten aan een horizontale luchtbeweging (advectie) van een tropische luchtmassa, die zich langzaam vanuit het centrum van Frankrijk in onze richting verplaatst. Woensdagnacht bereikt deze luchtmassa België, donderdag trekt ze over het land.

Woensdagavond blijft het nog warm met temperaturen tussen 26 en 31 graden. Woensdagnacht is er een kleine kans op een plaatselijk warmteonweer. Donderdag wordt het uitzonderlijk warm. Op de Ardense hoogten gelden maxima van 33 tot 35 graden, elders 35 tot 39 graden. "Het is niet uitgesloten dat plaatselijk de kaap van 40 graden Celsius wordt gehaald", aldus Rosiane Verheyden. Het tropische weer houdt zeker nog tot begin volgende week aan. Aan zee is het minder warm door de wind.