VS levert in Brussel veroordeelde oplichtster uit aan België

De Française Elise Benois, die in 1994 in Brussel voor oplichting werd veroordeeld tot vier jaar cel, is woensdag door de Verenigde Staten uitgeleverd aan België. Dat heeft het parket van Brussel meegedeeld.

Belga

Op het eind van de jaren '80 hadden Elise Benois en haar kompaan Jean-Claude Gilles een brief verstuurd aan duizenden particulieren waarin ze hen voorstelden om voor 1.475 oude Belgische franken (36,56 euro) een boek te kopen waarin de methode "Elsie Tromelin" werd uitgelegd. Met die methode zouden ze op korte tijd zeer rijk worden zonder de minste inspanning.

Tienduizenden mensen lieten zich overtuigen, waardoor de twee internationale oplichters tientallen miljoenen Belgische franken ontvingen. Het boek werd in de meeste gevallen niet opgestuurd, en de methode die erin beschreven werd, bleek waardeloos. Elise Benois werd op 10 maart 1994 voor de oplichting veroordeeld tot vier jaar cel maar vluchtte. Ze kon in de Verenigde Staten worden gelokaliseerd door de FAST-cel van de federale politie, en werd woensdag uitgeleverd en opgesloten in de vrouwengevangenis van Berkendaal.