Elektriciteitscentrale Doel niet meer op volledige capaciteit

Door de aanhoudende hitte draait de elektriciteitscentrale van de kerncentrale van Doel niet meer op volle kracht. Van één bevoorradingstoren is de productie gedeeltelijk aan banden gelegd. Dat heeft Lut Vande Velde van Electrabel bevestigd. De productievermindering zal geen problemen veroorzaken voor de bevoorrading.

Belga

Door de warmte is de temperatuur van het koelwater, dat nodig is om de energie op de juiste temperatuur te verspreiden, te hoog. Ook dreigde de hoeveelheid koelwater in het gedrang te komen als op volle capaciteit gedraaid werd.

Lut Vande Velde benadrukt dat gelijkaardige problemen zich in Nederland en Frankrijk op dit moment in veel ergere mate voordoen. "Voor Doel betreft het slechts één toren, waarvan de capaciteit in minieme mate is aangepast. En in de zomer is er sowieso al een verminderde elektriciteitsproductie", verklaart Vande Velde.

Wanneer de elektriciteitscentrale van Doel weer op volle kracht zal produceren, hangt af van de omstandigheden van het moment. Volgens Lut Vande Velde kan dat mogelijk al woensdagnamiddag, maar even goed pas eind deze week.