Naar nieuw zwart weekend op Europese wegen?

De Europese wegen staan voor een derde opeenvolgend erg druk weekend. Touring verwacht op 8, 9 en 10 augustus veel verkeer, van vertrekkende en terugkerende toeristen, met lange files tot gevolg. Vooral zaterdag is een absoluut te mijden reisdag voor zowel het vertrek als de terugkeer, adviseert Touring.

Belga

Vrijdag wordt het, voor vertrekkende automobilisten, vanaf de middag druk met kans op files. Zondag wordt wat rustiger maar voor de terugkeer blijft het nog erg druk: filevorming is onvermijdelijk, aldus Touring in een mededeling.

In eigen land situeren de knelpunten zich op de E40 Brussel-Kust, op de E411 Brussel-Ardennen, de Antwerpse en Brusselse ring en in de buurt van Brakel, waar de FreeFeesten plaatshebben.

In Frankrijk wordt het richting zuiden vanaf vrijdagochtend reeds druk. Voor de terugkeer zullen er vooral verkeersproblemen ontstaan vanaf vrijdagmiddag. Zaterdag wordt een zwarte dag voor de Rhônevallei, met extreem lange files op de Autoroute du Soleil en de A6/A7 (zowel richting zuiden als noorden). Andere files zijn te verwachten op de A10 Parijs-Bordeaux, de A75 Clermont-Ferrand-Middellandse Zeekust en op de A9 Orange-Spaanse grens.

In Duitsland worden vrijdag en zaterdag lange files verwacht op de snelwegen nabij Hamburg (A7) en in het zuiden rond Neurenberg (A3/A9), de ring van München (A99) en op de A8 naar Salzburg. In Italië wordt best de A22 Brenner-Verona, de omgeving van Milaan en de snelweg naar Firenze, Rome en Napels vermeden.

In Oostenrijk is de Tauerntunnel (A10 Salzburg-Villach) traditioneel het belangrijkste knelpunt. Touring verwacht in Zwitserland tenslotte lange wachttijden voor de St-Gotthardtunnel (A2 Basel-Chiasso) en files rond Bern en Zürich.