Stad Antwerpen houdt van sterren

Belgian Circuit

Marc Duez

BR> Na het megatornooi van TC Wezel dat zondag eindigt, ligt vanaf zaterdag het epicentrum van het tennisgebeuren aan het Kiel. Stad Antwerpen is traditiegetrouw een tiensterrentornooi. Een unicum op Belgisch niveau, zeker nu het Belgian Circuit aan belangrijkheid heeft ingeboet, moeite heeft om te overleven en dringend op zoek is naar vernieuwing. Wij zochten de peetvader van het Antwerps tennisgebeuren op in Emblem, die in de late uurtjes (23 uur) met een stevige pint in de hand met gulle teugen aan het genieten was van het plaatselijk tornooianimo. "Eigenlijk ben ik nog aan het uitblazen van het WTA-evenement begin mei. De 110.000 dollar was een zware brok. Ik moet bekennen dat ik het onderschatte. Maar het loonde de moeite en we gaan ermee door", vertelt Jan Kempfer.

"We hebben geleerd uit onze fouten en groeien volgend jaar door naar een 140.000 dollar. De internationale vrouwenfestiviteit wordt wel één week vroeger georganiseerd: de week van de 1ste mei. De internationale federatie gaf al haar fiat. We kregen in die periode enorm veel publiciteit en werden in de watten gelegd door de pers. De WTA in Knokke kreeg amper een tiende van onze aandacht en dat heeft niet alleen te maken met de knappe resultaten van onze Belgische meisjes." 410.000 frank "Het tornooi van augustus is totaal iets anders en mag onder geen beding lijden onder ons WTA-succes. Ik blijf vechten voor beide manifestaties. Het WTA is slechts voor 32 speelsters. Het tornooi dat er nu aankomt, is voor de Antwerpenaar. De mannen-1 en vrouwen-1 komt erbij maar eist wel een serieuze financiële inspanning. 410.000 frank bedraagt deze prijzenpot, terwijl de andere reeksen nog eens met evenveel gaan lopen."

"Als we de balans opmaken, constateren we geen financiële aderlating maar houden we er ook geen frank aan over. Dat was ook nooit onze bedoeling. Het tornooi is een organisatie van de Stedelijke Sportdienst die bestemd is voor de hele bevolking." "Het spijtige is dat de stertornooien meer en meer aan hun lot worden overgelaten. Vroeger hadden we een bevoorrecht statuut. Vorig jaar kregen we al de concurrentie van internationale tennisevenementen die logischerwijs voorrang hebben. Dit jaar is het niet anders. Op tennisland Rebecq start een WTA 10.000 dollar en in het Luikse Fayen-Bois wordt een ITF 15.000 dollar georganiseerd. Als je weet dat ons tornooi voor de veertiende maal plaatsvindt in de week van de 15de augustus dan is het ook normaal dat wij niet van datum willen veranderen. Waarom houdt de Belgische tennisfederatie hier geen rekening mee? Je moet daarna niet komen klagen dat het

Belgian Circuit achteruit aan het boeren is. Nadat Arendonk en Wezel een stap terugzetten, zijn wij de enige club in België die nog met het maximum aan sterren uitpakt." "Ik ben bewust dat ons tornooi niet meer de top kan strikken. De periode dat Appelmans, Monami-Van Roost, Feber, Courtois, Goossens en nog vele anderen de show aan het Kiel stalen, is voorgoed voorbij. Wij stellen ons tevreden met de subtop. Ik heb even de idee gehad een wildcard te geven aan de winnares van het vijfsterren vrouwen voor het WTA in mei, maar stapte hier vlug van af. Het zou immers onfair zijn ten overstaan van de andere spelers die zich financieel blauw betalen om op internationaal niveau punten te sprokkelen."