"Een beetje te laat begonnen"

Figuur van de week

Hans Fruyt

BR> Na Hof Ter Burst, Saint-Denis, Beckhand, Temse, Soks Rupelmonde, Indiana en Reinaert was de 17-jarige Frederiek Vermeersch zondag ook de sterkste in mannen twee bij De Witte Kaproenen in Deinze. Toch kon Vermeersch, die in het Criterium comfortabel leidt, niet tevreden zijn over zijn prestatie. Acht zeges in negen tornooien. Niet veel jonge kerels kunnen een dergelijk palmares voorleggen. Frederiek Vermeersch, een apothekerszoon uit Sint-Niklaas, geraakte enkel bij Topspin Zele niet door de kwartfinales. Daar was Jim Van de Maele net iets beter. Omdat Frederiek de kluts kwijtraakte en de partij indoor moest worden afgewerkt.

Volgend seizoen speelt de jonge student zeker in de hoogste mannenreeks. Hoge verwachtingen koestert hij niet. Frederiek Vermeersch blijft met beide voetjes op de grond.

"Het was niet mijn bedoeling om voor het Criterium te spelen", beweert Frederiek Vermeersch. "Wel om een zo goed mogelijk seizoen te spelen en mijn klassement een beetje te verbeteren. Ik heb nog niet berekend wat mijn klassement zal worden. Dat doe ik op het einde van het seizoen wel eens. Ik moet volgend jaar zeker in mannen één aantreden. In feite zie ik dat niet zo goed zitten. In die reeks zal ik niets kunnen uitrichten. Ik ga er ook niet meer voor trainen. Toch zal ik het tennis niet opgeven. Af en toe een tornooitje in de regio meepikken, meer zit er waarschijnlijk niet in. Om hoger te mikken, heb ik een beetje te weinig talent. Wat ik nu presteer bereikte iemand als Martijn Govaert al toen hij veertien jaar was. Hij kon wel de stap zetten naar proftennis. Ik moet niet beginnen dromen. Ik ben wellicht een beetje te laat met tennis begonnen."

Heer en meester

Zondag won Frederiek Vermeersch in Deinze de finale van Luc De Buck. De eerste set eindigde op tiebreak. In de tweede set stond geen maat op het meesterschap van Vermeersch die niet meer naast de eindzege in het Criterium kan pakken. Toch keerde Vermeersch niet helemaal tevreden uit de Leiestad terug. "Het was lang geleden dat ik een set moest prijsgeven", verduidelijkt Frederiek Vermeersch. "Het overkwam me tegen Sebastien Heyse. Tegen Matthias Mortier eindigde de tweede set op 7-5. In de finale kwam het in de openingsset tot tiebreak. Dat was ik niet meer gewoon. Enkele weken geleden klopte ik De Buck met 6-2 en 6-1. Het was voor mij persoonlijk geen goed tornooi."