Vrij te laten Palestijnen verlaten gevangenis

In Israël is woensdag een begin gemaakt met de vrijlating van 443 Palestijnse gevangenen. Bussen met gedetineerden die op de door Israël opgestelde lijst voorkomen vertrokken naar controleposten op de Westoever en in de Gazastrook, waar de Palestijnen om 13.30 uur Belgische tijd op vrije voeten worden gesteld. Ongeveer honderd veroordeelde gedetineerden op de lijst komen pas later vrij.

AP Ned

Hoewel de 'routekaart' Israël niet verplicht tot vrijlating van gevangenen is de kwestie een van de struikelblokken geworden voor verdere uitvoering van het vredesplan. Er zitten 7.700 Palestijnen in Israëlische gevangenissen en de Palestijnen eisen dat het grootste deel daarvan vrijkomt. Israël weigert Palestijnen vrij te laten die bij terreuraanslagen betrokken zijn geweest, maar dat er slechts enkele honderden worden vrijgelaten en dat er geen enkele vooraanstaande Palestijnse functionaris bij is wekte zelfs in Israël kritiek. De krant

Haaretz

publiceerde een artikel onder de kop "Met een net door de gevangenissen om de kleinste vissen te vangen".

De Palestijnse leider Yasser Arafat noemt de Israëlische actie "bedrog", omdat de meeste gevangenen die worden vrijgelaten hun straf er al bijna op hadden zitten.