RCD-Goma maakt jacht op Mai-Mai en Interahamwe

Manschappen van RCD-Goma (Rassemblement pour la Démocratie) voeren in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo een zwaar offensief uit tegen de nationalistische Congolese partizanen (Mai-Mai) en de Interahamwe-milities, verbonden aan het oude Rwandese regime van wijlen de president Juvenal Habyarimana. Dat heeft het katholieke persagentschap MISNA dinsdag gemeld.

Belga

Dinsdagmorgen werd er zwaar gevochten in de bergen die Fizi en Baraka omringen. Beide dorpen liggen op de oevers van het Tanganika-meer in de provincie Zuid-Kivu. Op dit ogenblik kan er nog geen balans van de gevechten opgemaakt worden; de betrokken streek is zeer moeilijk toegankelijk. Daarbij komt dat het merendeel van de bevolking op de vlucht geslagen is.

De leiders van RCD-Goma, de voormalige, door Rwanda gesteunde rebellen die nu in de overgangsregering in Kinshasa zetelen, spreken zich niet uit over de gebeurtenissen. Volgens een MISNA-verslaggever zijn nochtans meer dan 30 soldaten van RCD-Goma in het ziekenhuis in Uvira opgenomen. Uvira ligt op 90 km van de gevechtszone. Inmiddels stuurt RCD-Goma volgens het katholieke persagentschap ook versterking naar de zone van Baraka, waar inmiddels waarnemers van de MONUC, de VN-missie in Congo, zijn aangekomen voor onderzoek.

Volgens MISNA zijn ook milities geleid door Patrick Masunzu, een oud RCD-generaal die de pro-Rwandese groep twee jaar geleden verliet, in de gevechten betrokken. MISNA preciseert dat de militaire operatie die in de streek van Baraka aan de gang is, werd opgezet door RCD-Goma om Masunzu gevangen te nemen.