Druk eclips-verkeer, maar geen moeilijkheden

BRUSSEL - Woensdagochtend omstreeks 6.30 uur was er druk verkeer richting zuiden van het land, waar de zonsverduistering het best te zien is, maar nergens waren er moeilijkheden. Het verkeer is wel drie maal drukker dan normaal.

BR>Op de autosnelweg E-19 Breda-Antwerpen was het erg druk en werden hier en daar reeds enkele vertragingen opgemerkt. Ook op de E-19 Antwerpen Brussel en de E-411 Brussel-Luxemburg noteerde de rijkswacht druk verkeer.

In Nederland was het niet drukker dan op andere dagen, zo meldde de Nederlandse automobielclub ANWB.

Aan de Belgisch-Franse grenspost van Couvin komen omstreeks 7 uur niet minder dan 42 door de volkssterrenwacht Urania ingelegde bussen bijeen. Van daaruit is het nog 15 kilometer naar de grens van de totaliteitszone.

In Perques zelf wordt het aanschuiven. De plaatselijke burgemeester verwacht 20 tot 25.000 mensen. Er zal ook veel pers aanwezig zijn, onder wie CNN, NBC, en uit België VRT, VTM, Focus TV en Belga.

Perques is in feite een heel klein dorp met enkele huizen en vele akkers, die nu speciaal zijn klaargemaakt om iedereen op te vangen. Er zijn drank- en eetstands en uiteraard een infostand voor «zeer moeilijke vragen».

Volgens Urania is er ondertussen een zwarte handel in eclipsbrulletjes die voor 600 frank van de hand gaan. De eclipsgangers met een fottoestel zijn met aandrang gevraagd hun automatische flits af te zetten of met tape af te plakken. Tijdens de eclips van Gouadeloupe van februari 1998 gingen er immers teveel flitsen onverhoeds af.