Limburg koestert hoop

HOUTHALEN -

Iedereen die in België ook maar enige golffaam hoog te houden heeft, start morgen in het Omnium. De voornaamste federale wedstrijd van het jaar waar de beste Belgische golfers de ijzers kruisen. Een select groepje dat dertien Limburgers telt. Houthalense pro Philippe Vanderstricht, zijn Hasseltse collega John Gulessarian, Jan Peter Baert, Florian Dohmen, Pasquale en Patrizio Di Marco waren meteen toegelaten tot het hoofdtabel. Micheline Jankelevitch, Valérie Fontaine, Ellen Smets, Jan Plessers, Bruno Steensels, Vincent Valvekens en Jonathan Horsman worstelden zich door de maandag betwiste kwalificatie.

X.C.

BR>«Een mooi groepje,» weet Philippe Vanderstricht die zondag samen met vader Jacques nog succesrijk uithaalde. «Limburg mag dus hopen...»

Alle blikken richten zich dan meteen naar Florian Dohmen. De stijlrijke Breeënaar tilde zich dit jaar in de nationale golfploeg. Hij is dan ook dé lanspunt van de Limburgse inbreng. «Men verwacht erg veel van me. Wat natuulijk heel wat druk op mijn schouders legt. Maar ik ben bereid die uitdaging aan te gaan. Op eigen homecourse moet het immers lukken. Mijn favoriet? François Nicolas of Stephan Boschmans. Die laatste won dit jaar alles wat er te winnen was. Waarom het Omnium dan ook niet...»

Eénzelfde verhaal bij spitsbroeders Pasquale Di Marco. «De vorm van de dag is erg belangrijk, maar op eigen baan kan je op zekere automatismen terugvallen. En dat scheelt toch heel wat. Zelf ben ik niet zo goed bezig. Té veel werk, té weinig golf. Maar het zal wel loslopen.»

«Het niveau van de amateurs is de laatste jaren erg steil de hoogte ingegaan,» stelt Jan Peter Baert onomwonden. «Ik verwacht dan ook enkele superscores. Misschien zelfs een baanrecord. Persoonlijk wil ik de weekendrondjes halen. Niet makkelijk in dit oersterke deelnemersveld. De vorm is er wel en dat geeft vertrouwen.»

Het weekend halen is ook het doel van Houthalense clubkampioen Patrizio Di Marco. «Waar we eindigen zien we wel. Maar ik verwacht wel dat de Limburgse deelnemers van zich zullen laten spreken.»