De eclips-ervaring

UKKEL -

Wat ervaren we nu precies bij een totale zonsverduistering?

J.Bx.

BR>•

Een uur na het eerste contact

is bijna 80% van de zon door de maan bedekt. Stilaan wordt het merkbaar donkerder buiten. De temperatuur kan plots wel tien graden dalen. Vogels fluiten niet meer en zoeken hun nest op. De wind kan opsteken. De omgeving wordt grauw. Alles baadt stilaan in een maanachtig licht. Inktzwarte schaduwen zijn onwezenlijk scherp. De hemel wordt donkerblauw tot dieppaars en er verschijnt, zowaar midden op de dag, een sterrenhemel. Links van de zon verschijnt de planeet Venus. In het westen, vanwaar de maanschaduw komt, is de hemel grijzer dan aan de andere kant. Op muren of andere heldere voorwerpen kunnen soms evenwijdige, bewegende strookjes vreemde schaduwbanden gezien worden. Net licht op rimpelend water.

Net voor de totaliteit (en ook vlak erna)

zie je enkele seconden de in parels uiteenspattende laatste vonkjes rechtstreeks zonnelicht. Deze breking van de zon staat bekend als

de parels van Baily

, naar de astronoom die dit fenomeen voor het eerste beschreef in 1836. Pas nu mogen de eclipsbrilletjes eraf. Let wel, in Limburg, waar er geen volledige eclips te zien zal zijn, moet u dat brilletje wel degelijk ophouden.

Tijdens de volledige eclips

verschijnt dan weer de veel besproken en anders nooit waarneembare corona. Nu pas is ze te zien als een uitgebreid lichtgevende, paarlemoeren krans rond de zwarte maanschijf. Geen enkele foto heeft tot nu toe in deze omstandigheden van extreem contrast kunnen benaderen wat het menselijk oog wel ziet: het ongelooflijk tintrijke en fijn verstrooide corona-licht. Dat onvergetelijke spektakel duurt morgen hooguit twee minuten. Want even plots is de diamantring weer daar. De rechterrand van de zon komt te voorschijn achter de westelijke rand van de maan. Uw eclipsbril moet nu dringend weer op de neus. Alles gebeurt nu in omgekeerde volgorde. De hemel wordt klaarder.