Jazz Middelheim eert Duke Ellington

ANTWERPEN -

In 1969 organiseerde de toenmalige BRT voor het eerst een jazzfestivalletje in Middelheim. Elias Gistyelinck nam het voortouw, later kwam Frans Iven, vandaag is radioproducer Miel Vanattenhoven de bezieler van het tweejaarlijkse jazzfestival. Hij was als assistent al betrokken bij de editie van 1971 en nam sinds 1991 de programmatie en organisatie op zijn schouders.

F.H./R.D.

BR>

Dit jaar zou een van de grootste jazzartiesten ooit, Edward Kennedy

Duke

Ellington, honderd jaar zijn geworden. Logisch dat Jazz Middelheim dat niet links kon laten liggen. Duke Ellington heeft als componist zijn stempel gedrukt op de Amerikaanse muziek in het algemeen en de jazz in het bijzonder. De

Duke

kwam uit dezelfde school muziekmakers als George Gershwin of Cole Porter en er verschenen duizenden songs van zijn hand. Honderden daarvan werden standaardwerken. Jazz Middelheim brengt met enkele Ellington-tributes eer aan deze grootmeester.

Een andere opmerkelijke naam is die van John Zorn. De veertiger doorzwom al verschillende watertjes, maar schuwde daarbij nooit het experiment. Jazz blijft de ruggengraat doorheen zijn discografie, maar Zorn wist zijn platen altijd te verfraaien met noise, dub, postrock en op Morricone-leest geschoeide geluidsbehang. Creatieve eieren die hij moeilijk kwijt kon, legde hij in het kippenhok van zijprojecten als Praxis of Naked City. Daarbuiten is hij in het noise-milieu van New York en Tokio een veelgevraagd producer.

De 22ste editie van Jazz Middelheim kan je 's avonds volgen op Radio 3, dat telkens het slotconcert rechtstreeks uitzendt. Canvas presenteert op 21 augustus in de reeks 'Plankenkoorts' een special rond Toots Thielemans. Aan de kassa betaal je 600 frank voor een dagkaart en 2.400 frank voor vierdaags ticket. Meer info: 02/741.54.00.