Van Bondt en Van Dyck piloteren Blijlevens naar 13de seizoenzege

MONFORTE -

Eergisteren in de korte openingsetappe had men al een massaspurt verwacht. Betttini en zijn Mapei-ploegmaats oordeelden er toen anders over, maar gisteren was het dan zover. Het honderdkoppig peloton meldde zich in blok op de loodrechte Avenida de Galicia, en zoals verwacht stond er andermaal geen maat op Blijlevens, in afwezigheid van Cipollini en Steels ongetwijfeld de snelste man van het ogenblik.

BR>Het neutralizeren van de marathonontsnapping van specialist ter zake Fabio Roscioli die meer dan 140 km solo voorop fietste en daarbij een maximum-voorsprong van 3'45" verwierf, werd door een gezamelijke actie van de Mapei- en TVM-renners pas op 30 km van het einde ongedaan gemaakt.

«Op 60 km van de finish had ik aan Van der Ven en Hendrik Van Dyck de opdracht gegeven om de achtervolging op de ontsnapte Roscioli op gang te brengen. Vooral Van Dyck lag aan de basis van het met succes afgeronde achtervolgingswerk. Eens zover, moest het tempo derwijze worden opgedreven dat iedere ontsnappingspoging resoluut in de kiem gesmoord werd. Op drie kilometer van het einde was het de beurt aan Geert van Bondt om Blijlevens op sleeptouw te nemen, een taak die de Oost-Vlaming feilloos uitvoerde», aldus ploegleider Hendrik Redant.

«De manier waarop de ploegmaats mij vandaag naar de finish piloteerden, was buitengewoon. De spurtkanonnen zijn hier niet, daarom was het wellicht één van mijn makkelijkste spurtoverwinning uit mijn loopbaan», voegde de Nederlander, die zijn 13de seizoenzege behaalde, er nog aan toe.