Wereldtop vijf dagen op het strand van Oostende

BEACHVOLLEYBAL

R.P.

BR>

OOSTENDE -

De top-acht van de huidige wereldrangschikking meldt zich deze week op het sportstrand van het Thermae Palace Hotel te Oostende voor de Belgische WK-manche, de elfde in een rij van dertien tornooien dit jaar. Het geldt als kwalificatie voor de Olympische Spelen. Dat weten ook volleyers uit Kazachstan, Litouwen en Moldavië, want ook zij staan op de lijst met net geen tweehonderd deelnemers.

Vandaag en morgen hebben de kwalificatiewedstrijden plaats. Uit de 68 combinaties die op het geëffende strand van Oostende aan de slag gaan, blijven er morgenavond nog acht duo's over. Zestien Belgen koesteren de innige hoop om er dan nog bij te zijn en zo ook internationale punten te verwerven. De Belgische federatie duidde de gelukkigen aan, vooral op basis van de resultaten in het jongste nationaal kampioenschap: Van Huffel-Baeyens, Melis-Embrechts, Courtois-Verbeeck, Humblet-Humblet, Waelkens-Van Mierlo, Speleman-Roose, Andelhof-Goffin en De Boiserie-Coucke. «Laatstgenoemd koppel stootte in het Belgisch kampioenschap niet tot de kwartfinales door. Maar zij krijgen een deelnemingskaartje als een vorm van beloning. Vaste waarde De Boiserie leidt immers geduldig een jong talent als Coucke op en dat waarderen we,» verduidelijkt Godfroid Deloddere, voorzitter van het West-Vlaams Volleyverbond en deze week courtmanager op de WK-manche.

Vrijdag, zaterdag en zondag komen de grote namen tussen de lijnen. Grote namen in het beachvolley: het klinkt nog altijd vooral Braziliaans. Deze zomer is het duo Emanuel-Loiola trouwens outstanding. Ze wonnen al zes opeenvolgende tornooien en ze smashten zich eind juli in het Franse Marseille ook tot wereldkampioen. Ook drie Belgische tandems krijgen rechtstreeks toelating tot de hoofdtabel: De Belgische kampioenen Delanghe-Kempeneers (36 punten op de FIVB-lijst), het koppel Ix-Braeckmans (14 ptn.) en het duo Delfosse-Ceyfs (4 ptn.)