SINT-TRUIDEN

Johnny PUT

BR>

Dreigbrief voor supporterscafé STVV

In café Stadion, net tegenover het voetbalstadion van eersteklasser STVV, is dinsdag een dreigbrief toegekomen. De tekst luidt: «Boeren, Ons gedult is op. Onze wraak zal zoet zijn. Wij willen binnen de week verontschuldigingen via de pers of we steken de boel in de fik. Was getekend Yilcan. PS: Dit initiatief staat volledig buiten KRC Genk + ultra's en komt van de Turks-Griekse manifesta.» Café-uitbater Freddy Peeters voelt zich bedreigd. Hij heeft dinsdagavond klacht ingediend bij de politie.

De brief is dinsdagmorgen gevonden in de brievenbus van café Stadion. Freddy Peeters: «Wellicht hebben de daders de brief zomaar in de bus gegooid. Op de briefomslag hangt een al dan niet authentieke postzegel van 17 frank. Die niet is afgestempeld. Ik vermoed dat het schrijven te maken heeft met het spandoek dat twee weken geleden boven de autoweg in Bilzen is gehangen en waarin stond dat STVV Maribor steunt. Daar heb ik toch niks mee te maken. Mijn café staat open voor iedereen. Hier komen trouwens supporters van Genk. Nog nooit heb ik met hen iets aan de hand gehad.»

Peeters zegt misschien te doen te hebben met grappenmakers. Toch kan hij met het hele gebeuren niet lachen. Freddy Peeters: «Een dreigbrief ontvangen is nooit plezant. Ik voel met gewoon niet meer veilig. Vandaar ook dat ik klacht heb ingediend bij de politie. Daar is een proces-verbaal opgesteld.»

In café Stadion was de dreigbrief dinsdag het gespreksonderwerp van de dag. De meest gehoorde opmerking was dat de echte STVV-supporters niets te maken hebben met het huidige tramelant tussen bepaalde Genkse en Truiense aanhangers. Volgens de cafébezoekers gaat het om een vete tussen geïsoleerde supportersclans.

Genkse supportersclubs distantiëren zich

Johnny Schrijvers, woordvoerder van een aantal supportersclubs uit Genk, zegt zich volledig te distantiëren van de dreigbrief die bij STVV is toegekomen. «Hiermee kan ik onmogelijk akkoord gaan. Toch is het zo dat de verstandhouding tussen Genk en STVV de jongste tijd fel is verziekt. Het is in feite al begonnen met de prijzenoorlog vorig seizoen tijdens STVV-Genk. Daar moesten onze supporters liefst 550 frank betalen en we konden nog niks zien. Daarna is de spandoekenhistorie gestart. Dit alles is natuurlijk olie op het vuur en dat vraagt om een repliek. Het probleem neemt steeds grotere vormen aan. Tijdens de wedstrijd Westerlo-Genk van vorige zaterdag, hingen er al spandoeken uit tegen STVV. Oorspronkelijk waren we zelfs van plan om afwezig te blijven op de wedstrijd STVV-Genk. Uiteindelijk hebben we met de supportersclubs van Genk beslist om dit toch maar niet te doen. We willen onze ploeg niet in de steek laten. Maar toch zeg ik nog eens: die dreigbrief, dat gaat te ver.»