'Koppen' portretteert gewone mensen

BRUSSEL -

Op dinsdag 24 augustus stelt TV1 officieel zijn najaarsschema voor. Gisteren genoot al een titel de eer van een aparte persconferentie: 'Koppen', de opvolger van 'Panorama'. «Als we een programma eruit lichten, heeft dat een reden: het is heel belangrijk,» aldus netmanager Wim Vanseveren.

J.V.

BR>

'Koppen' gaat op antenne op dinsdagavond om 21.40 uur, na de trekker '10 jaar Kampioen!' en, het kan geen toeval zijn, een half uurtje voor 'Telefacts' bij de concurrentie. De doelstellingen waaraan 'Koppen' moet beantwoorden, zijn: een journalistiek sterk actualiteitenprogramma, geen emo of sensatie, maar toch aantrekkelijk voor de TV1-kijker.

De ploeg die dat moet hard maken, wordt geleid door de veteraan Dirk Tieleman. Hij wordt omringd door een ploeg

soixantehuitards

, in die zin dat ze allemaal om en bij 1968 werden geboren: Lies Martens (28), Elly Vervloet (28), Björn Soenens (31) en Bob Vermeir (32). Freelance medewerkers zijn Désiré Naessens en Michel Peremans.

«Bij ons geen ministers, geen politici, geen professoren en geen deskundigen,» legt Tieleman uit. «We bekijken het nieuws door de bril van de gewone man. Maar begrijp me niet verkeerd: het wordt geen rariteitenkabinet, het blijft een nieuwsprogramma. Geen human interest, wel human approach.»

Rotweiler

Een voorbeeld: de dioxinecris zoals die wordt aangevoeld door de boer, die wel om zijn beesten geeft. Twee rotweilers die hun baas doodbijten, kunnen een aanleiding zijn om in een asiel te volgen wie dieren binnenbrengt en wie er komt halen.

De gewone mensen die worden geprotretteerd, zijn de 'Koppen'. Elke uitzending bevat twee van die reportages. In principe worden ze in het weekeinde gedraaid. De derde reportage is telkens een rechtstreeks verslag. Bijvoorbeeld: wielrenner Frank Vandenbroucke komt in opspraak, 'Koppen' gaat naar het ouderlijk café en spreekt daar met de renner, met een sportarts, met supporters.

«We willen geen belegen televisie maken,» zegt Tieleman. «We gaan bewijzen dat we klaarwakker zijn. Die rechtstreekse reportage is de speerpunt van het programma. Na verloop van tijd moeten de mensen zich afvragen: waar zou 'Koppen' vanavond zitten?»

In het onderdeel 'Kopstuk' praat Tieleman in de studio met iemand in de kijker. Dat kan Vanessa Chinitor zijn, priester Borremans of trainer Anthuenis. De kijkers kunnen hun reacties kwijt in 'Kopstem' en de strafste uitspraak van de week wordt de 'Kopstem'.

'Koppen', vanaf dinsdag 31 augustus, 21.40 uur, TV1